MAGYAR ENGLISH DEUTSCH Látássérült nézet Normál nézet
ZÖLD KÖR - A Föld Barátai Magyarország tagja
01_001_a 01_002 01_004 01_005 01_006

A környezeti szemléletformáló tevékenységei célja, hogy programjainkon keresztül hirdessük a kiskorú és felnőtt lakosság számára a környezettudatos gondolkodás és viselkedésmód jelentőségét, elősegítve a fenntartható életmód, mint társadalmi, erkölcsi és környezeti szempontból is kívánatos életvitel elsajátítását. Ennek érdekében számos időszakos akciót (zöld napok, nyári táborok) és folyamatosan működő programot (szakkör) szervezünk és bonyolítunk le évről-évre. Nevelő célzatú programjaink - legyenek bár nagyobb lélegzetvételűek, vagy alkalmiak - mindig sikert aratnak. Környezeti nevelő munkánk a legalapvetőbb és a legmélyebbre visszanyúló, amely szinte minden tevékenységünket áthatja.

Zöld napok
A környezet- és természetvédelem jeles napjait meg célozó programok – egy napos akciók -, melyek alkalmat adnak arra, hogy a kiskorú és felnőtt lakosság figyelmét egyaránt egy aktuális környezet- és vagy természetvédelmi témára irányítsuk. Minden évben változatos programokkal rukkolunk elő a Föld Napja (április 22.), a Madarak és Fák Napja (május 10.), valamint az Autómentes Nap (szeptember 22.) alkalmából elsősorban Hajdúböszörményben és Debrecenben. Aktuális programjainkról híreink között olvashat.

Nyári tábor
Az első években Bodaszőlőn és a Bükk-hegységben, majd 1994-től általában saját táborhelyünkön Bodrogolasziban rendezünk egyhetes táborainkat, akár több turnusban. Táborhelyünk 2003-tól jelentősen kibővült és a következő táborok közül választhatnak a résztvevők érdeklődési körüknek megfelelően: vízitúra tábor, természetismereti tábor, de helyet biztosítunk horgásztábor számára is. Táboraink mind a gyerekek, fiatalok részére, mind pedig a nevelők részére számos élményt nyújtanak. A táborok ideje alatt a résztvevők tájékozottságának, fajismeretének és a természethez fűződő viszonyának csiszolásán munkálkodunk.

Környezetvédő szakkör
Megfogalmazásunk szerint, ahhoz hogy ifjú természetvédőket nevelhessünk a következő – magunknak kijelölt - utat kell bejárnunk: 1.) megismerni / megismertetni, 2.) megszeretni / megszerettetni, és végül 3.) megvédeni. Ezt szemelőt tartva elsősorban általános iskolásoknak szóló, kidolgozott tematikus terv alapján működő környezetvédő szakkörünk természetismereti és környezetismereti témákat ölel fel, mely során előadások, játékos fejtörők és problémafeladatok során gyarapítjuk a gyerekek ismereteit. Egy-egy foglakozáson távcsöves madármegfigyelésre, egyszerű terepi eszközökkel (bogárnézőke, nagyító, akváriumi háló) végezhető állattani-növénytani vizsgálódásra is sor kerül. Tavasszal és ősszel kirándulásokkal színesítjük programjainkat, melynek keretében egy-egy környékbeli erdei, egy pusztai és egy vízi életközösséggel ismerkednek meg a szakkörösök. Októberben hagyományosan, minden évben sor kerül a hortobágyi vonuló darvak megfigyelésére. Foglalkozásaink ingyenesek, bárki számára szabadon látogathatók. Foglalkozások időpontja és helye: tanítási időszakban, előzetesen egyeztetett időpontokban (elsősorban a Fürdőkertben kialakított természetismereti oktatótermünkben).

RSS Üzenj nekünk
2012 © ZÖLD KÖR – a Föld Barátai Magyarország tagja 
Design: Vilmányi Judit